Saturday, October 11, 2008

Kahwin???

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Meremang juga tengkuk nak utarakan benda ni. Tapi nak utarakan juga. Kenapa??... Aku pun tak tahu, mungkin bakteria baik dari temanku yang akan mengakhiri zaman bujangnya sudah melingkari pemikiranku. Saja nak share ilmu.

dulu kena fikir untuk diri sendiri(selain daripada keluarga, pelajaran, etc-
Ok je nak pergi KL dengan kawan, just bagitau parents)
selepas kahwin-memang perlu space dalam minda untuk suami.

Perkahwinan ni ikatan teguh antara lelaki dengan perempuan melalui akad nikah. Dah nikah baru sah untuk menjalani kehidupan berumahtangga sebagai suami dan isteri. Bukan kahwin dulu baru nikah. Kenapa kena kahwin?(Jangan tanya-aku tak kahwin lagi). Dalam Islam kena kahwin untuk mengembangkan zuriat manusia melalui cara yang halal & ia suatu cara untuk memperindah kehidupan manusia. Kenapa? sebagai penyambung keturunan untuk kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat.

Firman Allah
Maksudnya : “ Wahai manusia! Bertaqwalah kepada Tuhanmu yang menjadikan kamu daripada diri yang satu(Adam). Dia (Allah) menjadikan daripada diri Adam dan isterinya dan mengembang biak daripada kedua-duanya ramai lelaki dan perempuan….”

Perkahwinan ni ibadat dan sunnah Rasulullah s.a.w. untuk tuntutan fitrah manusia. Kan fitrah hidup ingin berpasangan, berkasih-sayang, bahagia.. etc. Kalau dah kahwin, biasanya dapat mengatur suatu kehidupan yang baik, sempurna, dan penuh bertanggungjawab seterusnya berjaya melaksanakan amanah yang diberi, iaitu sebagai khalifah Allah yang mempertahankan peradaban dan tamadun manusia.

Daripada Anas r.a, katanya telah bersabda nabi S.A.W bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yang benci sunnahku, maka dia bukan dari golonganku.

Kalau Adam pun boleh bosan duduk sendiri dalam syurga. Dia nak juga peneman.

Betapa indahnya kehidupan manusia ini dengan adanya pasangan di dalam kejadiannya. Betapa jemu dan bosan kehidupan ini jika yang menjadi penghuni alam lelaki semuanya, atau perempuan semuanya. Jadi, kejadian berpasangan antara lelaki dan perempuan it merupakan ramuan yang mengindahkan kehidupan. Allah S.WT. berfirman:

'Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. '

(ar-Ruum:21)

Kejadian berpasangan juga sebagai saluran untuk meneruskan keturunan manusia.Allah S.WT. berfirman:

'Wahai manusia bertakwalah kepada Tuhan kamu yang menjadikan kamu semua dari jiwa yang satu dan dijadikan daripadanya pasangannya dan berkembang daripada keduanya banyak lelaki dan perempuan... '

(An-Nisa':1)

Kenapa kena kahwin...

- menyusun pergaulan antara lelaki dan wanita supaya dapat mewujudkan suasana kasih sayang yang memperindahkan kehidupan.

-elakkan kepincangan dalam kehidupan

-elak benda-benda tak patut-pergaulan bebas, sumbang mahram(masalah sosial)

Cara cari pasangan

Rasulullah S.A.W. melarang kecantikan dan kekayaan menjadi ukuran penting di dalam memilih isteri, tetapi hendaklah memilih yang berpegang kepada agama. Sabda baginda yang bermaksud:

'Janganlah mengahwini wanita-wanita kerana kecantikan. Mungkin kecantikan itu memburukkan hidup. Jangan mengahwini mereka kerana harta, mungkin harta itu menyebabkan kezaliman mereka. Tetapi kahwinilah mereka atas dasar agama. Seorang sahaya yang hitam, berbibir tebal yang beragama adalah lebih baik.

(Diriwayatkan oleh Ibn Majah).

Begitu juga bagi seorang wanita, janganlah menjadikan pangkat dan harta sebagai pertimbangan asasi di dalam memilih suami, kerana pangkat dan harta tanpa akhlak dan agama menjadi punca fitnah yang akan merosakkan kehidupan rumahtangga.

Prosedur kahwin

Ni dari Yazid bin Abdul Qadir Jawas tentang tatacara perkahwinan


1. Khitbah (Peminangan) Seorang muslim yang akan mengawini seorang muslimah hendaknya ia meminang terlebih dahulu, karena dimungkinkan ia sedang dipinang oleh orang lain, dalam hal ini Islam melarang seorang muslim meminang wanita yang sedang dipinang oleh orang lain (Muttafaq 'alaihi). Dalam khitbah disunnahkan melihat wajah yang akan dipinang (Hadits Shahih Riwayat Ahmad, Abu Dawud, Tirmidzi No. 1093 dan Darimi).

2. Aqad Nikah Dalam aqad nikah ada beberapa syarat dan kewajiban yang harus dipenuhi : a. Adanya suka sama suka dari kedua calon mempelai. b. Adanya Ijab Qabul. c. Adanya Mahar. d. Adanya Wali. e. Adanya Saksi-saksi.

Dan menurut sunnah sebelum aqad nikah diadakan khutbah terlebih dahulu yang dinamakan Khutbatun Nikah atau Khutbatul Hajat.

3. Walimah Walimatul 'urusy hukumnya wajib dan diusahakan sesederhana mungkin dan dalam walimah hendaknya diundang orang-orang miskin. Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda tentang mengundang orang-orang kaya saja berarti makanan itu sejelek-jelek makanan.

Sabda Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam.

"Artinya : Makanan paling buruk adalah makanan dalam walimah yang hanya mengundang orang-orang kaya saja untuk makan, sedangkan orang-orang miskin tidak diundang. Barangsiapa yang tidak menghadiri undangan walimah, maka ia durhaka kepada Allah dan Rasul-Nya". (Hadits Shahih Riwayat Muslim 4:154 dan Baihaqi 7:262 dari Abu Hurairah).

Undang semua, bukan berdasarkan pangkat(lepas tu sediakan pula tempat istimewa untuk orang kedudukan lebih atas). Lebih baik undang orang soleh.
Sabda Nabi s.a.w


Janganlah kamu bergaul melainkan dengan orang-orang mukmin dan jangan makan makananmu melainkan orang-orang yang taqwa". (Riwayat Abu Dawud, Tirmidzi, Hakim).

SEBAGIAN PENYELEWENGAN YANG TERJADI DALAM PERKAWINAN YANG WAJIB DIHINDARKAN / DIHILANGKAN

1. Pacaran/couple- Kebanyakan orang sebelum melangsungkan perkawinan biasanya "Berpacaran" terlebih dahulu, hal ini biasanya dianggap sebagai masa perkenalan individu atau dianggap sebagai perwujudan rasa cinta kasih terhadap lawan jenisnya.

Anggapan ni rasanya sudah menjadi lumrah. Ini salah sahabatku. Dalam situasi ini mungkin keintiman atau zina boleh terjadi(zina mata, zina hati). Bersentuhan juga mungkin terjadi.(kecualilah dia mampu menahan diri dan pandangannya-sesungguhnya syaitan tidak pernah alpa melalaikan tugasnya, cuma manusia kadang-kadang alpa disebabkan nikmat yang sedikit)

Sabda nabi s.a.w
Jangan sekali-kali seorang laki-laki bersendirian dengan seorang perempuan, melainkan si perempuan itu bersama mahramnya". (Riwayat Ahmad, Bukhari dan Muslim).


Jadi dalam Islam tidak ada kesempatan untuk berpacaran dan berpacaran hukumnya haram.

2. Tukar Cincin Dalam peminangan biasanya ada tukar cincin sebagai tanda ikatan, hal ini bukan dari ajaran Islam. (Lihat Adabuz-Zafat, Nashiruddin Al-Bani)

3. Menuntut Mahar Yang Tinggi Menurut Islam sebaik-baik mahar adalah yang murah dan mudah, tidak menyusahkan atau mahal. Memang mahar itu hak wanita, tetapi Islam menyarankan agar mempermudah dan melarang menuntut mahar yang tinggi.

Mengikuti Upacara Adat, ajaran dan peraturan Islam harus lebih tinggi dari segalanya. Setiap acara, upacara dan adat istiadat yang bertentangan dengan Islam, maka wajib untuk dihilangkan. Umumnya umat Islam dalam cara perkawinan selalu meninggikan dan menyanjung adat istiadat setempat, sehingga sunnah Nabi s.a.w yang benar dan sahih telah mereka matikan.

Firman Allah s.w.t
Apakah hukum jahiliyah yang mereka kehendaki, dan (hukum) siapakah yang lebih baik daripada

(hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin ?". (Al-Maaidah :50).

Orang-orang yang mencari konsep, peraturan, dan tata cara selain Islam, maka semuanya tidak akan diterima oleh Allah dan kelak di Akhirat mereka akan menjadi orang-orang yang rug
Firman Allah Ta'ala
Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidaklah akan diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi". (Ali-Imran : 85).


5. Mengucapkan Ucapan Selamat Ala Kaum Jahiliyah. Kaum jahiliyah selalu menggunakan kata-kata Birafa' Wal Banin, ketika mengucapkan selamat kepada kedua mempelai. Ucapan Birafa' Wal Banin (semoga mempelai murah rezeki dan banyak anak) dilarang oleh Islam.

Dari Al-Hasan, bahwa 'Aqil bin Abi Thalib nikah dengan seorang wanita dari Jasyam. Para tamu mengucapkan selamat dengan ucapan jahiliyah : Birafa' Wal Banin . 'Aqil bin Abi Thalib melarang mereka seraya berkata : "Janganlah kalian ucapkan demikian kerana Rasulullah s.a.w melarang ucapan demikian". Para tamu bertanya :"Lalu apa yang harus kami ucapkan, wahai Abu Zaid ?". 'Aqil menjelaskan :

"Ucapkanlah : Barakallahu lakum wa Baraka 'Alaiykum"
(= Mudah-mudahan Allah memberi kalian keberkahan dan melimpahkan atas kalian keberkahan). Demikianlah ucapan yang diperintahkan Rasulullah (Riwayat Ibnu Abi Syaibah, Darimi, Nasa'i, Ibnu Majah, Ahmad dan lain-lain).

Do'a yang biasa Rasulullah s.a.w ucapkan kepada seorang mempelai ialah :

"Baarakallahu laka wa baarakaa 'alaiyka wa jama'a baiynakumaa fii khoir"

Dari Abu hurairah, bahwasanya Nabi s.a.w jika mengucapkan selamat kepada seorang mempelai, beliau mengucapkan do'a :
(Baarakallahu laka wabaraka 'alaiyka wa jama'a baiynakuma fii khoir = Mudah-mudahan Allah memberimu keberkahan, Mudah-mudahan Allah mencurahkan keberkahan atasmu dan mudah-mudahan Dia mempersatukan kamu berdua dalam kebaikan).

6. Adanya percampuran lelaki dan wanita hingga terjadi pandang memandang, sentuh menyentuh, bersalaman antara lelaki dan wanita.

7. Selainnya yang biasa dilakukan adalah musik yang hingar bingar.

So... Nak kahwin dah ke? dah khatam baca buku "Aku Terima Nikahnya"? dah habis buku Men Are From Mars Women Are From Venus? Dah Sedia untuk berkongsi segalanya dengan pasangan? Dah muhasabah ke.. dalam diri dah tinggi membukit ke sifat sabar, tabah, kerjasama, toleransi...etc.. Dah bersedia nak bimbing pasangan? @ diri masih terumbang-ambing?
Pastikan bersedia- mental, fizikal, rohani, jasmani. Apa yang penting-agama itu kukuh dalam hati.

No comments:

Post a Comment

komen la. sama2 kita abiskn air liur(eh x yah pn, jaz use u hand)