Tuesday, April 19, 2011

Betulkah??? 11

Pulang dari tanah perkuburan, hati Mawarni masih sayu. Pedih jiwanya. Ya Allah, berikan ketabahan pada hamba-Mu ini dalam melalui segala dugaan-Mu. Kuatkan hatiku Ya Allah. Bertali arus doanya dalam hati.

Bukan dia tidak menerima dugaan yang mendatang. Bukan dia menidakkan qada dan qadar daripada tuhan. Namun hatinya masih berat untuk menerima kenyataan yang baru diterimanya ini. Terasa seperti masih di alam mimpi. Apa yang dilaluinya sekarang adalah sesuatu dari dunia khayalannya. Bila dia celikkan minda, ia akan berlalu begitu sahaja. Tidak meninggalkan sebarang tanda. Bagai mimpi ngeri, yang hanya akan berlegar di sepanjang lena. Bila sudah terjaga, berkecailah mimpi itu bak buih disambar ombak.

Namun, segalanya adalah kenyataan. Realiti yang tidak boleh diabaikan kehadirannya. Wajib untuk dihadapi jua.

Baru semalam dia menerima telefon daripada Linda, tunang Fuad.
Bila suaranya tersekat-sekat bagai tidak mahu mengeluarkan suara, dia sudah tidak tentu arah. Pasti sesuatu yang buruk telah berlaku kepada Teratak Indah Kasih. Terburu-buru dia bertanya kepada Linda walaupun dia tahu keadaan Linda saat itu. Sikapnya yang kurang tenang itu begitu nampak.

Lemah Linda berbicara. Hampir tidak terkeluar suaranya. Terdengar esakan yang begitu ketara. Kenapa Linda menangis? Apa yang telah berlaku sampaikan Linda begitu sedih kelihatannya? Pelbagai persoalan telah membelenggu mindanya. Menanti Linda menghabiskan bicara dirasakan amat lambat. Bagai menunggu buah yang entah bila mahu gugur.

Bila diketahui hal yang sebenar, terjatuh telefon dari tangannya sebentar. Cepat-cepat disambut telefon mahal itu. Tidak mahu ia rosak, jenuhlah nak ganti balik kalau dah tak boleh guna.

Berat hatinya menerima kenyataan. Sungguh tak sangka ini perkara yang dikhabarkan oleh Linda. Nafasnya turun-naik. Hatinya sudah melayang. Jasadnya sahaja yang masih setia di situ.

Terkejut yang amat sangat membuat dia langsung tidak menutup lagi bicaranya dengan Linda. Kasihan dengan Linda.

Menurut Linda, Fuad kemalangan ketika mengelakkan sebuah kenderaan lain yang datang dari arah bertentangan. Paling menyedihkan, dia dalam perjalanan menuju ke Teratak Indah Kasih untuk menyambut harijadi salah seorang penghuninya. Habis bersepah kek di jalan raya. Hadiah pun terbang keluar dari kereta. Fuad saja yang terperangkap di dalamnya.

Patah sudah dahan pegangan penghuni Teratak Indah Kasih. Lumpuh sudah langkah mereka. Hilang sudah tempat bergantung. Begitu besarnya kehilangan Fuad kepada semua orang.


Siaran radio dibuka. Hati masih lagi sedih. Dia memberikan kekuatan pada dirinya sendiri untuk datang ke tanah perkuburan ini. Melihat sendiri teman rapatnya yang akan menempatkan diri di alam baru untuk kali yang terakhir. Selepas ini, memang dia akan merindui wajah itu. Wajah yang sentiasa menemaninya saat-saat dia ada di sana. Sentiasa memberi peluang kepada Mawarni untuk berbakti. Menambah kredit untuk hari akhirat.

Rasanya baru semalam mereka bergelak ketawa. Sama-sama makan tenga hari dengan semua penghuni Teratak Indah Mutiara. Duduk bergurau di atas meja. Pastinya tidak lekang Fuad mengusik tunangnya. Habis merah muka Linda, barulah dia berhenti mengusik. Itupun nak nangis dah Linda. Dengan Mawarni apalagi. Memang main lawan-lawan cakap.

Ada sahaja yang mereka perkatakan. Tak kering gusi!

Teringat kembali dia pesanan Fuad sebelum balik tempoh hari.

“Mawarni, janganlah selalu lupa nak datang sini. Aku dah tak boleh nak jadi alarm clock kau. Tak boleh nak kena selalu ingatkan kau untuk tengok-tengok budak-budak ni. Kau selalulah jenguk di sini. Mereka ni hanya harapkan kasih sayang daripada orang-orang seperti kamu.”

Memang sayu hati mendengar bait-bait kata yang keluar dari mulut Fuad, tapi Mawarni anggap seperti angin lalu. Pesanan yang memang biasa akan diberikan pada Mawarni saat melangkah keluar dari teratak itu.

Menanti Di Barzakh

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Juga Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Seusai Talkin Penanda Syahdu,

Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2

Kembali Oh Kembali,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Di muka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali tak sanggup Untukku Mengulangi,

Jantung Berdegup Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata

Bibir digigit kuat. Lidah kaku sendiri. Saat itu, air mata terasa mengalir di pipi. Basah.

Ya tuhan, sayunya hatiku! Kini ditambah pula dengan lagu ini. Memang menambah kesedihan hatiku. Mawarni tidak henti memohon, meminta agar dikuatkan hati menghadapi segalanya.

Dia mengelap air mata yang mengalir. Sungguh terasa kesedihannya.

Tangisannya berlalu tenang. Tanpa suara. Hanya keluar air mata. Sungguh dia tidak sedar bila air mata itu mengalir. Dan dia juga tidak sedar bila ia akan berhenti.

Farhan senyap. Nampak daripada gaya temannya, macam ada simbol senyap.

Don’t talk to me ataupun talk to hand. Farhan faham.
So, silent.
Namun dia tidak betah untuk terus berdiam diri. Tujuan dia datang hari ini adalah menjadi pemandu kepada Cik Mawarni seterusnya sebagai pemberi ketenangan kepada si teman kerana apa yang dilihatnya, gadis ini tidak tenang sejak semalam. Sentiasa bersedih atas kematian orang yang bernama Fuad. Siapakah lelaki itu pada temannya ini?

“Dahlah tu. Sepatutnya kita tak tangisi pemergian orang yang kita sayang, banyakkan amal agar sampai kepadanya. Sedekahkan amal-amal soleh untuk dia. Paling afdal sedekahkan al-Fatihah,” pujuk Farhan.

Walaupun hatinya sedikit pedih kerana orang yang dia sayang lebih menangisi pemergian Fuad, tapi dia faham akan keadaan Mawarni. Memang sifat Mawarni yang sentiasa sayang pada sahabat-sahabatnya. Cuma mungkin di ketika ini Farhan berada di tangga kedua!

“Aku sedih sangat. Hari tu dia cakap nak sambut hari raya sama-sama. Nak buat majlis hari jadi aku di teratak secara besar-besaran. Sekarang ni dia sudah tiada,” sayu bicaranya. Bila dikenang kembali, memang seluruh jiwa raga sedih tak terbendung. Sayu hati bila mengenang semuanya.


“Allah sayangkan dia sebab tu dia pergi awal. Allah tak nak dia lakukan dosa untuk kehidupannya di hadapan.”

Farhan setia di sebelah menjadi pendokong Mawarni. Setia memberikan bahunya untuk disandarkan. Meminjamkan sapu tangannya untuk mengelap air mata yang mengalir. Menyediakan dirinya untuk membantu apa sahaja yang diperlukan kepada Mawarni. Setia memberi nasihat dan perkataan untuk menyejukkan hati sahabat. Memberi kekuatan tambahan.

“Tapi...” tidak mampu Mawarni meneruskan kata.

“Sudahlah tu. Yang pergi tetap pergi. Tidak boleh dihalang. Kau sudah lupakah? Segala yang ada ini ada yang merancangnya. Kita juga merancang. Tapi kudrat kita hanya merancang, bukan menentukan. Hanya Dia penentu segalanya. Kita yang tinggal kena sentiasa beringat bahawa suatu hari nanti pun kita tetap akan menyusul juga. Bezanya, masa Fuad sudah sampai. Kita pula, entah bila masa kita akan tiba,” panjang nasihat Farhan. Dia tidak mahu sahabatnya berterusan dalam keadaan begini. Diamuk perasaan sedih. Dikuasai emosi. Tenggelam dalam kesedihan.

“Aku terasa sangat kehilangannya,” luah Mawarni.
Airmatanya belum mahu kering. Tetap turun perlahan-lahan. Kalau ikutkan hati, memang air mata itu akan terus mengalir. Macam air terjun..

“Thank god you still life. Kau masih ada masa untuk menentukan tempat kau di akhirat kelak,” pujuk Farhan. Dia masih tidak henti memujuk sahabatnya. Membantu Mawarni untuk menerima realiti yang sedang berlaku walau ia adalah suatu perkara yang sangat berat untuk diakui.

Syukur kita masih bernafas di bumi tuhan, jadi kita masih diberi kesempatan untuk menentukan tempat kita sendiri di akhirat kelak. Syurga atau neraka. Kita sendiri yang akan pilih.

“Dia pergi cepat sangat. Tiba-tiba saja,” ujar Mawarni teresak-esak. Memang terasa sangat dengan kehilangan Fuad.

“Kau ni. Macam lupa janji Allah. Orang yang pergi menemui Dia, tanda Allah sayang padanya. Tanda kasih Allah ada pada mereka. Masa Fuad sudah sampai di sini. Itu sudah pasti. Kita yang masih hidup ini tak tahu bila lagi. Allah tak nak dia buat dosa banyak-banyak. Kematian adalah suatu yang pasti. Yang akan memisahkan dengan segala yang kita cintai di dunia ini. Yang akan pisahkan jasad dengan roh.” Terdengar pujukan bertalu-talu daripada Farhan. Tidak putus. Semuanya untuk mengubat duka sahabat yang masih bersedih.

“Aku tahu. Sesungguhnya jodoh, ajal, rezeki semuanya di tangan Allah. Kita tidak ada kekuatan untuk mengetahuinya. Tapi aku tetap sedih. Dia sahabat aku. Teman suka dan duka. Temanku yang paling baik.” Dalam keadaan tersedu-sedu pun, Mawarni masih cuba bersuara.

Hingus dah meleleh. Tisu yang ada di atas dashboard cepat-cepat diambil. Hidung dikesat. Hingus yang ada dihembus keluar dengan kuat.
Bolehkah masa kita emosi macam ni, hingus tak perlu ada? Menyusahkan pula. Nak kena tahan pengeluarannya, nanti macam air terjun pula. Sudahlah sekarang ni air mata sedang bercampur dengan hingus, rasa masin pula bibirnya.

“Ish kau ni. Tak senonoh langsung. Nak buang hingus tu, cubalah sopan sikit. Kau tu perempuan,” tegur Farhan bila mendengar aksi Mawarni yang mengeluarkan fungus tadi. Sungguh tidak sopan.

“Aku tak kisah pun kalau depan kau. Semua keburukan aku, kau dah tahu. Kenapa nak buang hingus pun aku kena sopan dengan kau? Kalau aku korek hidung masa kau nak makan pun kau tak bising,” bebel Mawarni.

Sejak bila pula dia kena bersopan depan Farhan? Setakat buang hingus, apalah sangat. Lainlah kalau buang hingus tu menyusahkan Farhan. Sampai terpaksa hentikan kereta. Bukannya dia buang air besar pun.

“Cubalah buat. Kalau kau buat juga, aku akan pasang papan tanda yang bertulis ’Doktor Mawarni Doktor Yang Pengotor.’ Lepas tu aku lekat di pintu bilik kerja kau. Dengan jururawat sekali tak nak masuk bilik kau nanti. Cubalah sopan sikit. Dah macam bukan wanita buat perangai macam tu,” ejek Farhan.

“Kau ni melebih-lebih pula. Kau ada nampakkah aku ni ada ciri-ciri pengotor. Melampau betul kau ni. Seminggu ni jangan datang rumah,” bentak Mawarni. Ingat aku ni tak pandai merajukkah. Bagus juga aku beri amaran, biar Farhan tak bagi ceramah ‘Sifat Wanita Yang Mulia’ lagi.

Alamak Mawarni dah merajuk. Tak bolehlah kalau dah merajuk. Tak dapatlah merasa ketam goreng berlada untuk seminggu. Boleh demam macam ni. Ketam goreng berlada Mawarni memang umphhh... Sedap hingga menjilat jari. Cepat-cepat Farhan cari jalan. Nak pujuk tuan puteri agar tak teruskan merajuk. Kalut juga kalau temannya ini merajuk.

“Janganlah sampai seminggu. Sehari dahlah. Aku tak boleh kalau tak datang rumah kau. Nanti aku demam. Biarpun aku seorang doktor, tapi boleh demam juga tahu.” Cuba sedaya mungkin untuk memujuk. Farhan tersengih macam kerang tepi pantai yang dah hancur dilambung ombak.

“Peduli apa aku kalau kau demam. Kau parah sekalipun aku tak kisah,” penuh angkuh Mawarni berbicara.

“Janganlah macam ni. Ala buchuk-buchuk...” Farhan pandang Mawarni. Senyuman sehabis madu dilemparkan.

“Jangan sekali-kali kau cuba nak pujuk aku. Aku takkan cair dengan segala cara kau,” balas Mawarni cepat.

“Oklah... Tawaran terakhir. Aku belanja percutian ke Genting Higland. Dah lama kita tak pergi main sama-sama,” lembut Farhan memujuk.

Di pandang Mawarni menanti jawapan. Harap-harap menjadilah taktiknya. Dia tidak sanggup untuk membiarkan kawannya ini merajuk lama-lama dengan dia. Apa yang paling dia risau, tak dapat merasa air tangan Mawarni. Tak dapat lepak di bilik khas mereka. Tak dapat dengar suara halilintar Mawarni. Memang boleh masuk ICU kalau macam ni.

Sudah agak lama rasanya mereka tidak keluar bersantai bersama. Idea ini sudah lama terlintas, tapi baru kini diutarakan. Asyik sibuk dengan dunia pekerjaan sahaja sampai hanya sempat keluar makan bersama. Adapun mereka keluar pada bulan lepas. Sama-sama pergi Bukit Tinggi, Klang. Semata-mata nak tengok wayang, jauh dari Kuala Lumpur. At least, dapat beralih angin. Sekaligus melawat Makcik Farhan yang berada di sana.

Selalunya mereka akan ke pantai atau tanah tinggi untuk merehatkan minda dan fizikal yang sudah kepenatan.

“Pergi naik apa? Skuter? Atau kau pandu kereta? Bestnya. Dah lama aku tak main Roller Coaster. Main salji. Memang keringlah poket kau. I wanna play all the indoor and outdoor game. Lepas tu, kau kena bayar untuk makanan aku. Simple saja. KFC,” penuh bercahaya Mawarni menyatakan hasrat hatinya.

Gembira Mawarni dengan tawaran Farhan. Biarpun Genting Highland itu jauh dan tanah tinggi pula, dia memang tidak akan menolak tawaran Farhan kerana bukan dia yang akan memandu. Kalau dia yang disuruh pandu, offer semua benda pun, dia takkan pergi ke sana. Kecualilah dia pandu helikopter!

“Wah, melebih-lebih pula kau ni ya! Aku cuma bagi kepak ayam saja. Ni kau minta dengan paha sekali. Tak adil. Balik kau kena pandu. Pasal makan tu, kita makan sama-sama ya. Bayar... asing-asing. Ikut perut yang kena isilah. Kau nak makan banyakkah, sikitkah, KFCkah, McDkah, bayar sendiri,” Farhan membalas. Cebikan di bibirnya jelas ketara.

“Oklah. Aku pandu balik nanti. Tapi tak sampai seratus kilometer aku nak bawa. Lepas tu kau sambung. Aku tak bolehlah nak pandu jauh-jauh ni. Lenguh tangan dan kaki. Pasal makanan tu, nanti aku bawa bekal kalau kau kedekut nak belanja aku. Kedekut tahi hidung masin.” Mawarni mengeluarkan lidahnya. Kemudian pandangannya dilarikan dari wajah Farhan.

Farhan pandang sekilas temannya di sebelah. Kepala digeleng-gelengkan. Tangan masih erat memegang stering. Tersenyum melihat cebikan dari teman yang seorang ini. Sudah diketahuinya rentak emosi sahabat ini. Kalau merajuk hanya untuk seketika. Tapi kalau mengusik, paling dia suka.

Nampaknya Mawarni sudah lupakan kesedihannya untuk seketika. Tidak pastilah kalau Dijeling lagi Mawarni bila tidak mendapat sebarang bunyi. Patutpun senyap, rupanya dah selamat belayar ke lautan mimpi. Mesti dah penat menangis tak berlagu. Dipandang wajah itu. Matanya statik seketika.

Aduh.. perempuan ni! Makin cantik pula dia kalau lepas menangis macam ni.

Farhan sudah menggeleng-gelengkan kepalanya. Nampak macam mereng sedikit pula bila dia sempat memuji kecantikan sang sahabat. Parah ni! Rasa macam dia pula yang sakit.
Pemanduan diteruskan. Larian kereta ditingkatkan sedikit kelajuannya. Daripada membiarkan mindanya memikir yang bukan-bukan, baik dia pandu kereta betul-betul. Tangannya mencari siaran radio yang sesuai. Setelah ditemui, dibiarkan lagu itu berkumandang sendiri.

“Farhan thanks. Aku dah tenang sikit.” Tanpa menoleh ke arah Farhan, suara Mawarni keluar.

Farhan terkesima. Terkejut secara tiba-tiba. Pegangan stering hampir goyah. Ditoleh lama wanita di sebelahnya. Tak tidurkah? Ya Allah, harap-harap dia tak perasan apa yang aku buat tadi. Berdoa dalam hati Farhan bila tiba-tiba sahaja bergema suara Mawarni dalam kereta itu.

“You know you have me. Itulah gunanya kawan. Saling bantu-membantu. Sebab tu sahabat kita kena hargai. Kalau saudara, kita akan peroleh begitu sahaja. Tapi kawan ni special sikit. Kita sendiri yang akan cari sahabat. Kalau jumpa kawan yang baik macam aku ni, bersyukurlah,” ujar Farhan mendabik dada. Setelah senyap tadi, barulah Farhan kembali bersuara.

Mawarni yang mendengar pantas menoleh ke sebelah kanannya. Cepat lidahnya dijelir ke arah Farhan. Dalam pada memujuk, ada tinggi diri.


____________________

tengah brkursus ni, tapi boring.4 hari pla 2.
ahd pn kna kursus...sungguh x logik!!!!!!!!!!!
so, anda smualah yg untung...
doa2la aku boring, so leh masuk n3 lagi...

2 comments:

 1. wawawawa..
  curi tulang ya..
  hihihi..

  o-o..farhan suka mawar ya..
  kite tau..
  sis..teratak indah kasih ke teratak indah mutiara??

  ReplyDelete
 2. may:bukan curi tulang, tapi disuruh cari tulang sndiri.heheheh..
  napa? tulis teratak indah mutiarake?
  rasanya teratak indah kasih

  ReplyDelete

komen la. sama2 kita abiskn air liur(eh x yah pn, jaz use u hand)